2023-11-10 16:45:00

Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 85’inci yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Abdullah Gül Üniversitesinde de (AGÜ) törenle anıldı.

Sümer Kampüsü’ndeki idari bina önünde yapılan anma törenine akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Tüm yurtta saat 09.05’te sirenlerin çalmasıyla başlayan anma programı, AGÜ’de de iki dakika saygı duruşunda bulunulması ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı ve Türk Bayrağı yarıya indirildi.

Daha sonra Ortak Dersler Bölümü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Dr. Öğretim Üyesi Murat Karataş, anma programında “Atatürk ve Hukuk Devrimi” konulu bir konuşma yaptı.

Dr. Karataş, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Cumhuriyetimizi ve yaptığı tüm devrimleri, hukuk devrimiyle güvence altına aldığını söyledi.

Atatürk’ün Tarihte benzeri görülmedik biçimde bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi verdiğini vurgulayan Dr. Karataş şunları söyledi:

 “Osmanlı devletinde çok hukukluluk vardı. Ne demek çok hukukluluk. Ülkede yaşayanlara dini kıstaslar gereği ve sonucu olarak farklı hukuk kuralları uygulanması durumudur. Diğer bir deyişle Müslümanlara şer-i hukuk, gayrimüslimlere kendi inançlarının gereği olan hukuk sistemi uygulanmasıdır. Yani bu ne demekti? Kimse kanun önünde eşit değildi. Herkes farklı hukuk kurallarına tabiî idi ve bu devletin teokratik olmasının zorunlu sonucuydu. İşte bu sırada Mustafa Kemal çıkıyor.

Tarihte benzeri görülmedik biçimde bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi veriyor. İşe ulusal egemenliğe dayanan bir Millî Meclis kurarak başlıyor. Meclisin kurulması, artık egemenliğin ulusa devredildiği anlamına geliyor. Ama meclisin kurulması bir anlama daha geliyor. Artık ulusal egemenliğe dayalı meclisle teokratik devlet ve hukuk sistemi sürdürülemeyecek demek, o halde meclisin kuruluşu hukuk devriminin de ilk basamağı ve habercisi.”

Öteyandan Kayseri Valiliği tarafından düzenlenen törende Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu. Ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, 1. Alaeddin Keykubat Salonunda gerçekleştirilen anma töreninde ise öğrenciler tarafından Atatürk konulu drama, gölge oyunu gösterileri sahnelendi, şiirler okundu ve Atatürk’ün fotoğrafları, resimleri ile kullandığı eşyaların sergilendiği sergi açıldı. Cumhuriyet Meydanında ve 1. Alaeddin Keykubat Salonu’nda gerçekleştirilen anma programına Rektör Prof. Dr. Cengiz Yılmaz da katıldı.

Bu arada hem 10 Kasım Atatürk’ü anma günü hem de 10 Kasım Barış ve Kalkınma İçin Dünya Bilim Günü nedeniyle AGÜ ve Kocasinan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında Behice Yazgan Kız Anadolu Lisesi öğrencilerine “Atatürk’ü Bilimle Anmak” konulu söyleşi düzenlendi.

Söyleşiye, Mühendislik Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Ali Hakan Tor konuşmacı olarak katılarak öğrencilere Atatürk’ün yazmış olduğu geometri kitabıyla ilgili bilgiler verdi. Söyleşiye 120 öğrenci katıldı.